Hem

Nya och gamla nyheter
 

 
-Årsmötet 2008

-Smålandsrallyt 2008

-fågelfotofrågan 2007-2008


-Vadare - Hyllingen 2007

-Skåneresan januari 2008

-Falsterboresan
sept 2007


-Ruppen 14 april

-Skåneresan 21 jan 2007

-Ölandsresan oktober 2006

-Karolinasumphöna i
 Aneby 1966


-Slutresultatet av
 fågelfotofrågan


-Till minne av Bengt

-Ölandsresa 22-23 april 2006


-Fågelinfluensan

- Kustresan 14 jan 2006

-Rapport från årsmötet 2006

-Rapportering direkt till svalan

-Nytt fågeltorn vid Anebysjön 
2005-12-25

-Resultat från Smålandsrallyt december 2005

-Resa med Mega-X 24-25 sept 2005

-
Klubbresa till Vattenriket, Kristianstad 24-25 april 2005

 


 

 
   

Fågelinfluensan 

Som ni säkert har märkt så har även vi i Sverige drabbats av fågelinfluensan. När nu det stora sträcket av flyttfåglar kommer till våra trakter så finns det även en risk att vi hittar döda fåglar. Därför vill jag gärna informera om vad man gör. Helst bör du inte alls hantera döda fåglar utan detta skall skötas av personer som är utsedda av länsveterinären eller kommunen, dessa är vana att hantera upphittat vilt. Har du ändå varit i kontakt med någon död fågel så är god handhygien viktig. Tvätta händerna med tvål och vatten eller använd alkoholbaserat handdesinfektionsmedel. 

Vid fynd av flera (4-5ex.) döda fåglar inom samma område skall du omedelbart kontakta någon av följande personer. Miljö- och hälsoskyddsinspektörn eller räddningstjänsten i den kommunen du bor. Du kan även kontakta Statens Veterinärmedicinska Anstalten tfn: 018- 674000 eller Statens Jordbruksverk tfn: 036-155000. Vill du läsa mer om influensan så kan du klicka dig in på www.sva.se  

Jag får dagligen kl.15:00 en uppdatering från jordbruksverket om fågelinfluensans utbredning i Europa. Så givetvis får du gärna höra av dig till mig om det är något du undrar över. 

Mvh
Mats Thorin ordf.

 

Årsmötet  2006

För 36:e gången har Aneby Ornitologiska Klubb haft sitt årsmöte, av de 124 medlemmar som klubben har kom det 21 stycken. Vi börjar nu närma oss 40-års jubileumet och det kanske redan nu är dags att boka in Globen i Stockholm.


E
konomi
En höjning av medlemsavgiften för 2005 gjorde att det kom in ca 2000:- mer till kassan, det kommunal bidraget vara samma som året innan. Någon guidning blev det inte under 2005 så där hade vi inga inkomster, de totala intäkterna stannade på 10 700:- De stora utgifterna under 2005 var hemsidan ca 2000:-, klubbmöten 1400:-,hyran 1000:- samt flottön 1000:- totalt under året blev utgifterna 10 600:- så klubben gjorde en liten vinst på ca 900:-
 

Funktionärer Styrelsen fick förnyat förtroende ett år till, så ordf. är Mats Thorin, kassör Bengt Gustavsson och sekr. Daniel Thell. I de sex olika arbetsgrupper som vi har skedde endast en förändring, det var i programgruppen som Roland Lundgren tog över efter Sune Fasth. Både hos revisorerna och valberedningen blev det omval. 

Beslut Vi beslutade att medlemsavgiften för 2007 är oförändrad, samt att en rabbat utgår till ungdomar som följer med på klubbens långresor. Vilket innebär att klubben står för 50% av logikostnaden vid övernattningar. 

Naturvård Länsstyrelsen har på remiss skickat ut en skötselplan för Hyllingens naturreservat, där kan man läsa att länsstyrelsen tar på sig skötsel av fågeltornet, skyltning samt underhåll av P-platsen. Vidare står det att muddring av klarvattenytorna skall påbörjas under 2006, detta är mycket positivt. Styrelsen och naturvårdsgruppen kommer nu och träffas för att lägga fram de önskemål vi har när det gäller muddring och byggande av öar i Hyllingen. Vi fick även ta del av det senaste när det gäller nya Bredestadvägen, det har ju nu kommit till även ett fjärde alternativ, som går in vid Ebbarp och kommer ut vid Haga. Klubben står fast vid att något av de östliga alternativen är bäst ur miljösynpunkt. 

Inventeringar Under 2005 skall vi göra en inventering av kungsörn i skiftet februari/mars, vilket går ut på att sitta och spana efter spelflygande örnar. Under häckningssäsongen är det riksinventering av silltrut och storskarv, vilket går enklast till så att ni som ser dessa arter under häckningstid lägger in era observationer direkt på svalan.

Övrigt Mötet avslutades som vanligt med kaffe/semla, sedan visade Samuel Hansson bilder ifrån sina resor i Peru och Brasilien.

Mats Thorin ordf.
 

 
Rapportera direkt till svalan fr.o.m.  1 januari 2006

Nu går vi över till att rapportera direkt på svalan. Svalans rapporteringssida medger en  mångsidig rapportering, men bl.a. möjlighet att lägga upp egna lokaler, gör personlig inställning av rapportformuläret m.m.  Vi hoppas och tror att det nya upplägget kommer att upplevas positivt av de flesta användare. Kortfattad instruktion finns om du klickar på "rapportera".
Obsarna redovisas naturligtvis på vår hemsida . Vi hämtar hem "skräddarsydda" obsar, listor etc som kan vara intressanta. Dessutom hämtar vi bilder från svalans galleri till vår hemsida. Att det sedan går att använda alla svalans fina funktioner får vi ta som en bonus.
Lycka till
Nytt fågeltorn

Nu är fågeltornet vid Anebysjön färdigt, det är ett fantastiskt fint arbete som kommunens snickare har utfört. Fågeltornet är ritat av den kände Kalmarornitologen Lars G Petersson, det är han som även har ritat fågeltornet vid Kalmar dämme. Tornet vid Anebysjön påminner mycket om det som finns vid Kalmar dämme, men är mindre. Detta fågeltorn kommer vi att få stor nytta av, då vi tidigare har haft svårt för att spana av denna sidan av Anebysjön. Det är också lätt tillgängligt då det ligger nära den södra delen av samhället. Kommer du med bil så parkerar du lämpligast på parkeringen vid Ekotopia, gå sedan på cykelvägen ned mot stallet. Efter ca 75 m svänger du vänster in på vandringsleden, följ de ca 100 m sedan ser du spången som går ut mot fågeltornet.

Mats Thorin