Hem

 

Nya och gamla nyheter
 

 
Åter nyheter

Vattenriket 23-24 april 2005 

Lördag 23/5
Det är tidig morgon den 23 april året är 2005, klockan har just slagit 5 och Nisse ligger fortfarande och sover. Vad alla vet, är att han borde ha varit på plats för att plocka upp folk för resan till vattenriket. Så hade en dramatisk inledning från Hans Villius börjat. Som sagt det var dags för AOK: s vår-resa och denna gång till vattenriket runtom Kristianstad. Därför styrdes bilarna raka vägen mot Vambåsa i Blekinge. Vid våra resor finns ju tillägget ”vi drar på intressanta larm” och just denna dag larmades Vitögd dykand ut från just Vambåsa. På väg förbi Växjö fick vi en lite udda obs av en Tjäderhöna som kom flygande vid förbifarten. Väl på plats vid Vambåsa hittades anden redan innan vi hunnit stiga ur bilarna, en hane i praktdräkt. I våtmarken fanns även mycket simänder och Gluttsnäppa.                  
Vitögd dykand. Vambåsa Foto Björn K.                         Vit stork. Stjärneholm. Foto Björn K..

Så styrdes kosan till slut mot vattenriket och nästa stopp blev Karpalundsdammarna där vi hittade ett Snatterandspar, Gråhake- och Smådopping.  Klockan var redan 12:00 när vi anlände till Håslövs ängar och tyvärr var det mycket värmedaller. Rödspovar, ca10 ex, spelade flitigt och här upptäckte Nisse, för oss årets första, Gulärlor. Hans försovning var nu förlåten.

Nu drog vi vidare mot Åhus för att leta Gulhämpling och ca 3 km innan Åhus upptäcktes en Vit stork på himlen. I Åhus ägnades 1,5 tim till att leta Gulhämpling, vi kunde dock inte hitta någon. Eftersom det närmade sig middagstid drog vi nu mot Ystad för att äta och inkvartera oss på Kantarellens vandrarhem i Ystad sandskog.

Under vintern som gått har det räknats in 150 ex Kornsparv i området runt Hammar, så därför styrdes kosan dit. Redan vid första stoppet upptäcktes en Kornsparv på en el-tråd. Nu var det dags att bli lite historiska därför begav vi oss mot Kåseberga och Ale stenar. Vissa av oss hade närstudier av Alfågel i hamnen, några sträckskådade och andra besökte Ale stenar. 

Efter detta besök var det dags att vila upp sig inför söndagen men innan läggdags anordnades en liten tävling. Ingen vinnare utsågs eftersom Nisse hade ordnat pris till samtliga. Nu var försovningen helt bortglömd. 

Söndag 24/5
Söndag morgon startades med ett besök på Ystads soptipp. Endast 5 ex Rödglada hittades, vi var troligtvis för tidiga på dagen, alternativt att det är häckningstid då de nog är utspridda över hela Skåne. I ett litet kärr intill tippen spelade Smådopping och det hördes även Rörhöna.

Vi var nu rådlösa och efter ett kort rådslag beslutades att vi skulle åka tillbaka till kusten, platsen blev Hörte hamn, området sägs vara bra vid nedfall av tättingar. De flesta tättingar var dock spårlöst försvunna, däremot hetsades det på en storvuxen mås med svart näbbring och ljust öga. Den bestämdes dock till Fiskmås när den lättade från vattnet.

Nu var det dags att göra ett besök vid Fyledalen och på vägen dit skulle vi göra ett stopp vid Torsjön (ca 3 km söder Skurp). Här upptäcktes Svarthalsad dopping 2 ex och även Amerikansk kopparand 2 hanne. Dessa arter skall ju larmas ut vilket också gjordes och inom kort var det lokala skådare på plats. Av dem fick vi tips om stationär Pungmes vid Stjärneholms slottsruin, varför ett besök dit beslutades. Vid parkeringen gick en Vit stork (färgmärkt) omkring. Någon Pungmes kunde vi dock ej hitta.

  Rovfågelspaning Fyledalen. Foto Roland Lundgren.

Resan styrdes nu mot Fyledalen. Efter en stunds spaning och fika kom dalens dragplåster Nr1 en adult Kungsörn. Den drog omkring en stund, ivrigt mobbad av en Pilgrimsfalk, innan den satte sig i en ek på andra sidan dalen, där den satt kvar när vi lämnade dalen. Här sågs även Fjällvråk 2 ex, Tornfalk 1 hanne och Röd glada ca 10 ex.

Nu var det dags att dra norrut mot Småland igen. Detta gjordes via ett stopp, på Vombs ängar och med Vit stork 3 ex i luften och 1 ex på bo, och vid Krankesjön. Årta ett par och de flesta andra simänder fanns i sjön. Rördrom 1 ex tutade i vassen och Lärkfalk 1 ex sträckte mot norr. Dvärgmås 4 ex födosökte i sjön och Brun kärrhök, 4 ex, drog över vassarna.

Som sagt ”vi drar på intressanta larm”, nu hade en Ägretthäger larmats ut från Husebymaden, vilket var raka spåret mot höglandet. En bra vägbeskrivning inhämtades (ca 2 km norr Huseby bruk) och en bestämd parkeringsvakt mötte upp med instruktioner.

Hägern var lättfunnen då den satt i en trädtopp och slöade. 

      
                          Ägretthäger. Huseby bruk. Foto Björn K 

Här splittrades gruppen, då några ville besöka Husebymaden och andra ville besöka sibylla.

Deltagarantalet var 13 vuxna och 4 ungdomar. Totalt sågs 116 arter på resan. Lördag morgon tippade alla hur många arter vi skulle se och träffsäkrast var Petter Svensson som får stolta med äran. 

Nedan redovisas de intressantaste observationerna.

Gråhakedopping: 2 ex Karpalundsdammarna,1 ex Torsjön.
Svarthalsad dopping:
2 ex Torsjön.
Rördrom:
1 ex Krankesjön.
Ägretthäger:
1 ex Huseby bruk 2 km norr.
Vit stork:
1 ex Åhus 3 km norr, 1 ex Stjärneholm, 4 ex Vombs ängar.
Årta:
1 par Krankesjön.
Vitögd dykand:
1 hanne Vambåsa.
Amerikansk kopparand:
2 hanne Torsjön.
Röd glada:
allmän, ca 10 ex Fyledalen.
Fjällvråk:
2 ex Fyledalen.
Kungsörn:
1 ad Fyledalen.
Pilgrimsfalk:
1 ex Fyledalen.
Tjäder:
1 hona Växjö.
Rödspov:
ca 10 ex Håslövs ängar.
Dvärgmås:
3 ad 1 2k Krankesjön.
Kentsk tärna:
7 ex str N Kåseberga.
Småtärna:
2 ex Hörte hamn.
Kornsparv:
1 ex Hammar.

Simsmaladsnäppnäbba på er.

Vid pennan Björn Karlsson.