Hem

Under de senaste 40 åren har vi i Aneby observerat flera ovanliga fågelarter. Jag tänker då på de som varit första fynd i Småland. Vassångare 1972, Amerikansk bläsand 1981, svarthuvad sparv 1985, taigasångare 1985, sydnäktergal 1993 och svartvingad vadarsvala 1997. Däremot har vi bara vid ett tillfälle noterat en ny fågelart för Sverige. Detta skedde då många av oss inte ens hade börjat att titta på fåglar.

 Det är också få förunnat att upptäcka nya arter för Sverige. Nedan berättar Lennart Fritzson om vad som hände sommarn 1966.

 
 


Karolinasumphöna i Aneby 1966
- Ett 40-årsminne
av Lennart Fritzon

 
 

 

 
Åter nyheter

Det är nu snart 40 år sedan jag hörde en karolinasumphöna för första gången. Detta hände den 8 juni 1966. Jag var i ett våtmarksområde vid Ralångens sydspets, strax norr om Aneby i Småland. Det läte som jag då hörde kom ifrån en fågel som jag inte hade hört tidigare. Rytmen hos lätet påminde om den småfläckiga sumphönans spel medan tonhöjden mer liknade en kattugglas klävitt. Detta karaktäristiska ki-iip,med synthersizerton och med andra stavelsen stigande hördes sedan varje kväll ifrån nio-tiden fram till tre-tiden på morgonen till och med den 17 juni.

Jag kontaktade förutom de lokala ornitologerna även ornitologer ifrån Nässjö och Jönköping. Ingen lyckades emellertid att fastställa arten. Vi spelade in ljudet den 14 juni för en eventuell senare identifikation.

Jag började med att ringa Erik Rosenberg eftersom jag visste att han kunde mycket om sumphöns. Jag anade att det kunde vara en rall eller sumphöna och spelade upp lätet för honom. Han misstänkte att det var en kornknarr som hade ett avvikande läte men biotopen stämde inte för kornknarr. Han var emellertid så intresserad och ville ha en kopia på inspelningen. För att själv kunna lyssna på bandet tog han sin moped och åkte och köpte en bandspelare. Jag fick emellertid inga flera besked ifrån Rosenberg.

Tiden gick och jag skickade band åt olika håll, bland annat via ett svenskt ombud till en ornitologisk kongress i London men fick inget napp där heller. När så småningom Sten Wahlström på Sveriges Radio fick höra inspelningen började han leta i olika utländska inspelningar av sumphöns och rallar och hittade ett par amerikanska inspelningar som stämde väl överens med vår. Det var en porzana carolina, eller sora, som dess amerikanska namn är. Dess läte var identiskt likt det vi hade hört och efter noggranna jämförelser mellan de akustiska egenskaperna stod det klart att det var en sora som vi hade hört.

Lyssna på delar av orginalinspelningen här

Sten Wahlström skickade kopior av inspelningen till en känd prof. Kellogg i USA och till en dr. Gunn i Kanada och de har bägge bekräftat artbestämningen och tillägger att det läte som inspelats hörs ”for long periods at night in the marshes during the nesting season”, en beskrivning som väl överensstämde med omständigheterna vid vår inspelning.

Identifieringen och jämförelser mellan olika tänkbara rallar och sumphöns följdes upp i några radio-och TV-program våren 1967.

Eftersom det inte fanns något svenskt namn enades vi om att kalla den karolinasumphöna. Vi hade alltså lyckats artbestämma en för Sverige ny fågelart enbart genom lätet. Det fanns tidigare fem fynd från de Brittiska öarna så detta var åtminstone det första fyndet i Norden.
Karolinasumphönan är ganska vanlig i stora delar av Nordamerika och övervintrar i södra USA och norra Sydamerika. Den är en långflyttare och flyger utan vidare över Mexikanska Bukten och Karibiska sjön för att nå övervintringsområden i Sydamerika. En del förflyger sig emellertid och hamnar i Europa på hösten och övervintrar kanske sedan i Afrika eller i Medelhavsområdet för att på våren flytta norrut och kanske hamna i Sverige.
 
Håll därför utkik efter och framför allt lyssna i juninätterna efter karolinasumphöns. I Värmland och Dalarna hördes två olika karolinor i juni 1987.