Hem      
 

Kryssarresa 27/4 2013.

Vi var fyra personer som gav oss iväg tidigt lördag morgon och färden bar mot Trönninge ängar där en hane blåvingad årta hade rastat i flera dagar. Vi var framme 06:00, dimman låg tät och över vattnet men rakt upp var det klarblå himmel så det var bara att invänta att dimman skulle släppa. Det tog ungefär två timmar och under väntan hann vi se en hel del annat bl.a. spetsbergsgås 4ex, sädgås 2ex, snatterand 1hane, skärfläcka 6ex, Brushane 25ex, småspov 11ex och gransångare 2ex. Klockan 08:00 upptäcktes den blåvingade årtan och visade upp sig fint i bra medljus, dock på lite håll.

Blåvingad årta med krickor.

Det var dags att bryta upp, nu åkte vi mot klapperstensfältet vid Påarp. Mer än 1000 rastande sjöorrar låg utmed kusten och även ett fåtal svärtor. Vi såg även en svarthakedopping.

Bråk mellan skedänder.

Därefter åkte vi norrut utmed kusten och hamnade vid Morup, här kunde vi notera rödspov 11ex, småtärna 1ex och kentsk tärna 11ex.

Vid Getterön och från gömslena såg vi snatterand 30ex, rörhöna 1ex och skäggmes 10ex.

Kärlek mellan skrattmåsar.

En dammsnäppa hade larmats från Båtafjorden varför färden gick till platsen, men någon snäppa gick inte att hitta, här såg vi dock kärrsnäppa 2ex och gluttsnäppa 15ex. Efter dagen skådning förtärdes ett mål mat på en onämnd snabbmatskedja och därefter bar det åter mot höglandet.

Med på resan var: Björn Malmgren, Peter Hörenius, Roland Lundgren och Björn Karlsson

Text och bild Björn Karlsson