Kryssarresor
19-april och 17-maj.
 

I år försökte vi med en ny programpunkt endagsturer med inriktning på rariteter. Vid den första resan i april beslutades att färden gick mot Hornborgasjön. En hanne Vitögd dykand och en hanne Amerikansk bläsand hade setts i några dagar och verkade relativt stationära. Vi var 7 personer som slöt upp, vi skulle ha varit 8 st men en hade träffat John Blund kvällen innan. Klockan 07:00 anlände vi till Fågeludden där dykanden hade setts kvällen innan. Trots intensivt spanande och mycket folk var det ingen som kunde hitta fågeln. Alla doppingar utom den ”lille” hängdes in och på sjön låg det gott om änder. Vid tiotiden bröt vi upp och åkte till Hälsingegården där Amerikansk bläsand just hade upptäckts. Väl framme var den snabbt ”inhängd och klar” och då kom larmet om Vitögd dykand från Fågeludden. En snabb transport tillbaka dit och även denna var då snabbt ”inhängd och klar”. Den hade ”chillat” bakom en grästuva bara 150 meter från fågeltornet men var nu ute och simmade tillsammans med Vigg. Ett besök gjordes även på andra sidan sjön, vid utloppet. Intet nytt stod att finna och nu började värmedallret bli så besvärande att vi beslöt att bryta upp för färd åter mot Småland.

Bilen som utgick från Abboravik åkte på ytterligare ett drag. Håkan Sterner hade hittat en Berglärka vid Ingarp som han nu serverade oss när vi anlände. 

Vid resan i maj beslutades kl 04:15 på Abboraviks parkering att resan går mot Öland.  Ringanden i Arvidsjaur tycktes oss vara övermäktig. Denna gång var vi 5 personer som ville kryssa. En Rödhuvad dykand hade rastat vid Kappelludden i över en veckas tid. Ett stopp gjordes först vid Kalmar dämme och inom 20 min hade vi hittat en Pungmes här hördes även en Rördrom tuta. På bron konstaterade vi att dimman låg tät och att det skulle ta tid för den att lätta. Ett stopp vid Greby kalkbrott (rätta lokalnamnet) gjordes för att hitta M strandpipare en sällsynt häckare på Öland. Ett ex hittades och här såg vi även årets första Mosnäppor. På väg ner mot Kappelludden satt en Jorduggla på en stängselstolpe och väl framme vid udden hade dimman ännu ej lättat. I väntan spanade vi av fyrträdgården och stranden efter Blåhake och här anslöt även Douglas som var med resten av dagen. En Blåhake eventuellt två sågs. Nu hade dimman lättat så mycket att man kunde börja spana och den Rödhuvade dykanden låg på samma ställe som den gjort kvällen innan. I viken gick en av uddens häckande Rödspovar. Ett larm om Aftonfalk kom precis när vi skulle åka vidare. Hörninge mosse var lokalen och vid en koll på kartan visade det sig att det var högst 5 km dit. Väl framme efter lite problem att hitta rätt jagade falkarna som nu var ett par ute på mossen. Hörninge mosse var en för oss ny lokal, under våren har en strövstig anlagts i kanten och tre mindre fågeltorn har byggts. Mossen omges av tallskog i norr och betesmarker i söder, man når lokalen genom att köra från Bredsätra ca 1 km mot Köpingsvik, här går det att parkera och mossen syns genom skogen söderut. Efter ett besök på Stenhusa bod gick nu färden vidare mot Görans dämme, några Svarttärnor hittades inte denna dag, däremot sågs Smådopping och Svartsnäppa. Sebybadet var nästa lokal att besöka och bland mycket vadare hittade vi bla. Myrsnäppa, Sandlöpare och Spovsnäppa. Under dagen hade Brandkronad kungsfågel larmats från Ventlinge badplats varför detta blev vårt sista besök på resan och efter en stunds letande fick Douglas höra den sjunga till ett par gånger, tyvärr tystnade fågeln och var sedan försvunnen. Efter en bit mat i Mörbylånga var det dags för att bege sig hemåt igen.

Utfallet på våra två resor har varit bra, tre tunga änder och aftonfalk. Alla har verkat nöjda, tyvärr blev det inte någon riktig ”stänkare” denna gång, men skam den som ger sig, nästa år försöker vi igen. 

Björn Karlsson

 

Tillbaka